Tarieven langdurige zorg 2019

NZA heeft een nieuw kostenonderzoek gedaan naar ZIN tarieven voor langdurige zorg. De uitkomst is op 4 juli jl. gepubliceerd  PUC_241160_22 : tarieven 2019

Door NZA was bij de start van het onderzoek tegen ons gezegd dat de pgb tarieven gelijk zouden worden aan de ZIN tarieven. Maar niet de NZA of het Zorginstituut Nederland maar het Ministerie van VWS stelt die tarieven vast. Wij hebben het Ministerie verzocht ons te laten weten wanneer die tarieven worden vastgesteld en wat de grondslag daarvoor is (gelijk aan ZIN, een percentage) dit ivm de begrotingen en afspraken over zorginkoop 2019 van de ouderinitiatieven. Het antwoord dat wij kregen is dat de pgb tarieven voor 2019 nog niet bekend zijn. Het besluit over de tarieven 2019 wordt niet voor september genomen.

Het ministerie van VWS stelt de pgb-tarieven vast in de Regeling langdurige zorg (Rlz). De budgetgarantie is ook geregeld in de Rlz.

2 Responses to Tarieven langdurige zorg 2019

 • Monique Balsink

  Hallo,

  Even een vraagje; ik zie hierboven de volgende tekst staan:

  Door NZA was bij de start van het onderzoek tegen ons gezegd dat de pgb tarieven gelijk zouden worden aan de ZIN tarieven. Maar niet de NZA of het Zorginstituut Nederland maar het Ministerie van VWS stelt die tarieven vast. Wij hebben het Ministerie verzocht ons te laten weten wanneer die tarieven worden vastgesteld en wat de grondslag daarvoor is (gelijk aan ZIN, een percentage) dit ivm de begrotingen en afspraken over zorginkoop 2019 van de ouderinitiatieven. Het antwoord dat wij kregen is dat de pgb tarieven voor 2019 nog niet bekend zijn. Het besluit over de tarieven 2019 wordt niet voor september genomen.

  Het ministerie van VWS stelt de pgb-tarieven vast in de Regeling langdurige zorg (Rlz). De budgetgarantie is ook geregeld in de Rlz.

  Vraag:
  De PGB tarieven voor 2019 zijn inmiddels bekend, echter wijken de PGB dagbesteding- tarieven sterk af van die van de WLZ. Wijzelf hebben nl. cliënten vanuit de gehandicaptenzorg: o.a. WLZ ZZP VG 8.
  In de WLZ ZIN zijn deze tarieven echt flink omhoog gegaan ( eindelijk!) maar nu blijven de PGB tarieven vrijwel onaangeroerd. Op zich al vreemd dat de PGB tarieven voor de zwaardere doelgroepen gelijk zijn aan de lichtere doelgroepen. ( ze indiceren in aantal dagdelen, met maximaal 9 dagdelen als hoogste categorie) Maar de vervoerstarieven zijn nog steeds niet aangepast. Laat staan voor rolstoelers.
  Voor de ZIN wordt nu eindelijk naar reisafstand gekeken bij de dagbesteding. Helaas in de PGB helemaal niets van dit alles. Zelfs wordt daar nog steeds geen rekening met rolstoel vervoer gehouden.

  Hebben jullie hier al iets over gehoord?

  Als ze jullie beloofd hebben dat deze (WLZ) PGB tarieven een bepaald percentage van de ZIN tarieven zijn, dan klopt daar helemaal niets van.

  • Wouter Baks

   Wij weten niet wat de reden is dat de PGB tarieven qua dagbesteding niet in gelijke mate zijn gestegen als die voor ZIN. Wij adviseren u hierover contact op te nemen met NZA.

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.