CIZ indicatiestelling sept 2013

CIZ indicatiestelling sept 2013
zorgAan Per Saldo is gevraagd om de punten bij de lobby in Den Haag in te zetten. Ik vind onderstaande punten nog niet erg sterk. Ik weet ook niet wat het betekent dat de CIZ indicatie strenger wordt ingezet. Het zorgkantoor gaat daar toch niet over!
het is al bekend dat de trekkingsrechten via de SVB gaan lopen. Het zorgkantoor loopt dus achter.
Het wooninitiatief als zorgaanbieder wordt nu geaccepteerd door het zorgkantoor. Ik zie niet in waarom dat anders zou worden. Het afhankelijk zijn van een zorgaanbieder zou betekenen zorg in natura. Wat betekent dat als het wooninitiatief als zorgaanbieder kan blijven fungeren?

PGB:
CIZ indicatiestelling: wordt strenger ingezet.
Huisbezoeken: cliënten die niet naar CZ kunnen komen worden thuisbezocht. Er wordt inderdaad heel bewust gekeken of mensen het aankunnen of niet (vanuit CZ zorgadvies is dit opgepakt).  
10 uursgrens: in regeerakkoord toch weer 10 uursgrens opgenomen en ook op site CVZ zijn. 
Beleidsregel zorginfrastructuur: hiertoe zijn nog steeds middelen beschikbaar in 2014 ook zij het minder. PGB initiatieven:(extramurale klanten) zusterpost, keukenvoorziening, domotica.
Trekkingsrecht: hier gaat CZ nog achter aan. De verwachting is dat dit a la Menzis (via SVB) zal gaan verlopen 
Wooninitiatief als aanbieder: CZ: deze vraag kan helaas nog niet beantwoord worden. Naar mijn idee zou dit deel van de beoordeling bij SVB liggen en wij kennen de door hen gehanteerde beoordelingscriteria nog niet. Wel weet ik dat SVB de declaraties/facturen laat accorderen (digitaal) door zowel budgethouder als zorgverlener. De vraag is dan of de stichting ook toegang krijgt tot de declaratiemodule, aangezien ze niet als zorgverlener geldt. 

CZ: Veilige keuze lijkt me aldus de directe facturatie van zorgverlener aan budgethouder.

PGB versus zorg in natura: op het moment dat een budgethouder (al) zijn zorg in wil kopen bij een reguliere zorgorganisatie dan is dit voor nieuwe clienten alleen mogelijk in natura  dit is een landelijk ingezette lijn door CVZ. CZ is aan het kijken of ze hier voor ouderinitiatieven een uitzondering in kunnen maken (PGB bij bestaande aanbieders mag niet meer dit betekent ook wat voor bestaande aanbieders die halen nu geld uit PGB naast reguliere productieafspraken)

Toegangsvoorwaarden tekst site CVZ.De verzekerde komt in aanmerking voor het PGB-AWBZ:
1.        als hij is geïndiceerd voor persoonlijke verzorging of verpleging, of
2.        als hij is geïndiceerd voor langdurig verblijf, of
3.        als het PGB wordt aangevraagd aansluitend aan een eerdere PGB-toekenning.

De verzekerde komt niet in aanmerking voor het PGB-AWBZ:
1.        als de zorgvraag korter duurt dan een jaar, of
2.        als hij is geïndiceerd voor minder dan 10 uur begeleiding per week en niet is geïndiceerd voor de functies persoonlijke verzorging, of verpleging. (Maar als een medegezinslid al een PGB heeft dan kan de verzekerde wel een PGB krijgen. De verzekerde kan ook een PGB krijgen als de verzekerde samen met een medegezinslid is geïndiceerd voor minstens 10 uur begeleiding per week).

Verder gelden nog de volgende aanvullende voorwaarden:

  • de verzekerde moet voordat hij de aanvraag indient eerst onderzoeken of er zorg in natura beschikbaar is; en
  • de verzekerde mag niet van plan zijn om het PGB uitsluitend te gebruiken voor het inkopen van zorg bij door het zorgkantoor gecontracteerde zorgaanbieders.

One Response to CIZ indicatiestelling sept 2013

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.