Introductie trekkingsrecht in 2014

Introductie trekkingsrecht in 2014

SVBDe PGB-regeling gaat komend jaar veranderen. De overheid introduceert in 2014 het ’trekkingsrecht’ in het PGB-AWBZ. Gaat trekkingsrecht voor u gelden? Dan krijgt u het AWBZ-budget niet meer op uw bankrekening gestort.

Trekkingsrecht, wat is dat?

Wij beheren uw budget en verzorgen uw betalingen aan uw zorgverleners. Verder verandert er niets. U blijft zelf bepalen wie er wanneer zorg verleent en u kunt gewoon gebruik blijven maken van onze overige dienstverlening, zoals salarisadministratie, vergoeding van ziekengeld, arbodienstverlening en schade- en rechtsbijstandverzekeringen.

Waarom trekkingsrecht?

De overheid wil oneigenlijk gebruik van het PGB tegengaan. Het trekkingsrecht maakt het mogelijk om alle betalingen aan zorgverleners vooraf te controleren. We gaan bijvoorbeeld na of u een overeenkomst heeft afgesloten met de zorgverlener of zorginstelling die u wilt betalen.

Voor wie geldt het trekkingsrecht?

Iedereen met een PGB van het zorgkantoor (AWBZ) krijgt in 2014 met het trekkingsrecht te maken. Het trekkingsrecht wordt geleidelijk ingevoerd. Op dit moment is nog niet bekend wie wanneer aan de beurt is. Krijgt u ook een PGB van uw gemeente voor hulp bij het huishouden (Wmo)? Bij de meeste gemeenten is er nog geen trekkingsrecht ingevoerd en ontvangt u uw Wmo-budget in 2014 gewoon op uw eigen rekening.

Hoe werkt het?

Besteedt u uw salarisadministratie aan ons uit? Dan incasseren wij het loon niet meer van uw rekening maar betalen wij uw zorgverleners rechtstreeks uit uw budget. De salarisadministratie blijven wij gewoon verzorgen.

Koopt u zorg in bij een instelling of bij een zorgverlener van wie wij niet de salarisadministratie doen? Ook die betalingen verlopen straks via ons. De facturen van de geleverde zorg ondertekent u en stuurt u naar ons toe. U kunt ze ook eenvoudig en snel via Mijn PGB invoeren en digitaal ondertekenen.

Hoe houd ik zicht op mijn budget?

Wij sturen u elke maand een overzicht van uw bestedingen en het resterende budget. Daarnaast kunt u via Mijn PGB op elk moment online uw budget en alle betalingen bekijken. Budget dat u niet besteedt, betalen wij na afloop van het jaar terug aan het zorgkantoor.

Wat moet ik doen?

Niets, u krijgt vanzelf bericht. Zodra er meer bekend is over het trekkingsrecht in uw situatie, laten wij dat zo snel mogelijk weten.

Wilt u op de hoogte blijven? Bezoek dan regelmatig deze website.

 

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.