Wet Zorg en dwang + Wet verplichte GGZ met Brochure voor Ouderinitiatieven

De Wet zorg en dwang en Wet verplichte ggz worden per 1-1-2020 ingevoerd. De wet zorg en dwang geldt voor mensen met een verstandelijke beperking en/of met dementie. De wet verplichte ggz voor mensen met psychiatrische problemen. In beide wetten wordt het mogelijk gemaakt om mensen ook in de thuis situatie (zoals in ouderinitiatieven) –onder voorwaarden- onvrijwillige zorg te verlenen en dwang toe te passen. Er zijn stappenplannen voor ontwikkeld. 2020 zal een overgangsjaar zijn.
Meer informatie zie www.dwangindezorg.nl
Stappen plan zie: StappenplanWetzorgendwang.pdf

Nieuw
Voor de brochure voor ouderinitiatieven over de wet zorg en dwang zie: 20191223-BrochureWetzorgendwangvoorouderinitiatieven.pdf

Per 1 januari 2020 wordt de Wet zorg en dwang van toepassing voor mensen met een verstandelijke beperking. 2020 wordt een overgangsjaar. De VGN (Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland) heeft besloten om de wet nog niet volledig uit te voeren. De invoering kost de gehandicaptensector € 88 miljoen.
Zie Wet-zorg-en-dwang-88-miljoen-euro-aan-extra-administratieve-lasten

Cliëntenvertrouwenspersonen hebben tot taak om bewoners of hun vertegenwoordiger op diens verzoek advies en bijstand te verlenen in aangelegenheden die samenhangen met onvrijwillige zorg. De zorgkantoren VGZ en CZ hebben met Zorgbelang een contract afgesloten om de rol van cliëntenvertrouwenspersoon te vervullen. De kosten komen derhalve voor rekening van het zorgkantoor.
Zie Zorgbelang-cvp.pdf

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.